Cviky pre ploché a pevné bruško

Ak chcete mať ploché brucho, máme pre vás len jednu správu. Budete musieť cvičiť. Poctivo a pravidelne. Výsledky na seba ale nenechajú dlho čakať. Na posilnenie tejto partie nepotrebujete žiadne zložité cvičebné stroje, ani návštevy fitness centra. 
- Sklápačky: 
Jednými z najúčinnejších cvikov sú tzv. sklápačky. Môžete ich cvičiť viacerými spôsobmi. Ak máte k dispozícii rebriny alebo tyč upevnenú vodorovne v dostatočnej výške, môžete sa za ňu chytiť rukami a dvíhať vystreté alebo ohnuté nohy čo najvyššie. Toto cvičenie je náročné a mali by ste sa do neho pustiť až po určitom tréningu. 

- Sklápačky pre náročných: 
Sklápačky môžete cvičiť aj ležiac na chrbte. Špičky si zaprite o kus nábytku, ktorý je dostatočne pevný, aby sa nezdvihol, alebo vám môže pridŕžať nohy spolucvičiaci. Cvičiť vo dvojici je dobré, ak sa chcete navzájom povzbudzovať a hlavne nebudete podvádzať. 

Ruky si položte na temeno. Hlavu len podpierajte, netlačte ju smerom nahor. Zadok pevne položte na podložku, pri pohybe nehýbte krížovou oblasťou, ani panvou. Ak vaše svaly nie sú dostatočne silné, aby ste sa z ľahu zdvihli plynulo do sedu, vyskúšajte jednu z mnohých modifikácii. 

- Kombinácie aj pre začiatočníkov: 
Nadvihnite pomocou brušných svalov trup do 2/3 výšky, ktorú zvládnete. Spravte výdych a nádych a posuňte sa vyššie. Potom sa vráťte opäť do 2/3. Nepokladajte trup do východzej polohy, kým neodcvičíte celú sériu. Brušné svaly sú tak po celú dobu napnuté a pracujú. 

Podobný cvik sa cvičí s rukami pozdĺž tela. Napnite ich, zdvihnite asi 10 cm nad podložku a zdvihnite trup, kým nepocítite napätie v brušných svaloch. Rukami kmitajte v rýchlom tempe hore a dolu spolu s nádychmi a výdychmi. 

- Pozor na šikmé svaly: 
Šikmé brušné svaly precvičíte opäť s rukami za hlavou, pri čom nohy skrčíte a pravý členok položíte k ľavému kolenu. Ľavým lakťom sa snažte pri každom zdvihu dotknúť pravého kolena. 

Nezabúdajte, že precvičovať treba celé telo, nesmiete sa len jednostranne venovať jednej partii a ostatné zanedbávať. K dobrému výzoru totiž patrí aj správna kondícia.